Kihirdethették a montenegrói népszavazás hivatalos eredményét

MTI
2006.05.31. 15:26

A hivatalos végeredmény alapján megerősítette szerdán a montenegrói függetlenségpárti tábor győzelmét a Szerbiától való különválásról rendezett referendumon a montenegrói népszavazási bizottság (RRK). Frantisek Lipka, az Európai Unió által az RRK élére kijelölt szlovák diplomata másfél héttel a május 21-i népszavazás után közzétette a referendum hivatalos végeredményét, amely szerint a népszavazáson részt vevők elegendő többsége, 55,50 százaléka arra voksolt, hogy Montenegró független állam legyen, és 44,50 százaléka ellene szavazott. A részvétel 86,49 százalékos volt.

A végleges eredmény egyezik a népszavazás után két nappal közzétett előzetes adattal, az RRK ugyanis elutasította az ellenzéki unionisták összes panaszát. Az előzetes adatok közlése után a montenegrói unionisták bejelentették, hogy nem ismerik el az eredményt. Összesen 241 panaszt nyújtottak be az RRK-nak, de a testület hétfő estére elutasított minden folyamodványt. A kifogások többsége a választói névjegyzékre vonatkozott, az RRK pedig arra az álláspontra helyezkedett, hogy a lista ellenőrzése az igazságszolgáltatás dolga.

A paritásos alapon működő RRK-ban a kormányoldal képviselői rendre elutasították az óvásokat, Frantisek Lipka pedig a javukra használta "aranyszavazatát", és hasonló forgatókönyv szerint zajlott le a szerdai ülésen a hivatalos végeredmény elfogadása. Az ellenzék nem fellebbezett az alkotmánybíróságnál, mondván nem hisz a "djukanovici hatalom" befolyása alatt álló testület ítéletét.

Miroslav Lajcak, az EU montenegrói különmegbízottja a Dan című podgoricai napilapban szerdán megjelent interjúban élesen bírálta a montenegrói ellenzék magatartását. "Túl komoly kérdésekről van szó ahhoz, hogy valaki a pártpolitika oltárán áldozza fel őket. Úgy tűnik, hogy a közös állam fenntartásáért síkra szálló tömb híján van a demokratikus elkötelezettségnek" - mondta Lipka, aki szerint az ellenzék ezzel önmagáról, és nem a népszavazási folyamatról állít ki bizonyítványt.