József, Bánk
-7 °C
0 °C

A pápa elítélte az antiszemitizmust

MTI
2006.05.31. 18:00

Határozottan elítélte az antiszemitizmust XVI. Benedek pápa szerdán a római Szent Péter téren tartott általános kihallgatásán. A római katolikus egyházfőt előzőleg több zsidó vallási vezető is bírálta, amiért vasárnap befejeződött négynapos lengyelországi látogatásán Auschwitz-Birkenauban, az egykori náci koncentrációs tábor területén mondott beszédében nem említette meg az antiszemitizmust.

"Nem szabad, hogy az emberiség elfeledkezzék Auschwitzról és a többi halálgyárról, ahol a náci rezsim megpróbálta eltávolítani Istent, hogy átvegye a helyét. Nem szabad, hogy az emberiség engedjen a fajgyűlölet kísértésének, amely az antiszemitizmus legszörnyűbb formáinak forrása" - jelentette ki a pápa szerdán a Szent Péter téren egybegyűlt több tízezer ember előtt.

XVI. Benedeknek zsidó vezetők a szemére vetették, hogy az auschwitzi megsemmisítő táborban vasárnap elmondott beszédében nem szerepelt az antiszemitizmus kifejezés, mások a beszéd azon szövegrésze miatt bírálták a pápát, amelyben a 79 éves katolikus egyházfő azt mondta, Németország irányítását a 30-as években bűnözők ragadták magukhoz. A bírálók szerint e kijelentésből könnyen levonható az a téves következtetés, hogy Adolf Hitlert nem támogatták széles tömegek.