Sára, Márió
2 °C
6 °C

Oroszország szabotálja az európai emberjogi bíróság döntéseit

MTI
2006.06.01. 00:46
Egy európa tanácsi jelentéstevő a rendfenntartó erők által Csecsenföldön elkövetett emberöléseket jelölte meg olyan fő ügykörként, ahol Oroszország el-elszabotálja az Emberi Jogok Európai Bíróságának (ECHR) döntéseit.

Oroszország jobbára eleget tesz az (ET-tagállamok polgárai által a hazai jogorvoslati lehetőségek kimerítése után igénybe vehető) ECHR döntéseinek, de bizonyos esetekben vannak problémák - mondta Erik Jurgens holland szenátor, az Európa Tanács (ET) parlamenti közgyűlése jogi bizottságának alelnöke szerdán Moszkvában, négy ilyen területet sorolva fel.

A legkényesebb csoportot a rendfenntartó erők által Csecsenföldön elkövetett jogsértések alkotják: emberölések, a tulajdonban okozott károk, s a hatékony nyomozás makacs hiánya.

A panaszosok gyakran kénytelenek újra az európai bírósághoz fordulni olyan ügyekben is, amelyekben az orosz igazságszolgáltatás által az állammal vagy a helyi hatóságokkal szemben hozott döntések, például pénzügyi kártalanítások végrehajtását mulasztják el.

A vizsgálati fogházakban elszenvedett "rossz bánásmódot" érintő strasbourgi döntéseket szintén figyelmen kívül hagyják. Visszatérő probléma az is, hogy a polgári perekben hozott ítéletek vég nélkül megfellebbezhetők, s ez a bizonytalanság sérti az érintettek jogait.