Megérkeztek az első Kalasnyikovok Venezuelába

MTI
2006.06.03. 20:16
Megérkezett Venezuelába szombaton az Oroszországtól vett korszerű Kalasnyikov géppisztolyok első, 30 ezer darabos szállítmánya. Az 54 millió dolláros fegyverszállítmány érkezését maga Hugo Chávez elnök jelentette be.

A korszerű, éjjellátó berendezéssel felszerelt AK-103-as automata fegyvereket - amelyekkel a múlt század 50-es éveiben rendszerbe állított, azóta elavult belga kézifegyvereket váltanak fel - elsőként a dél-amerikai ország elitalakulatai kapják meg - közölte Chávez. A szállítmányhoz több millió darab töltény is tartozik.

A Roszoboronekszport orosz fegyver-külkereskedelmi céggel tavaly aláírt szerződés alapján a venezuelai hadsereg 2006 végéig összesen 100 ezer Kalasnyikovot kap.

A kétoldalú haditechnikai együttműködés keretében Oroszország nemcsak Kalasnyikovokat szállít. A baloldali vezetésű Venezuela még áprilisban bejelentette, hogy három tucatnyi orosz harci helikoptert is vásárol. Ezen felül orosz harci repülőgépek beszerzéséről is tárgyalni szeretne Moszkvával, miután az Egyesült Államok a továbbiakban nem ad alkatrészeket az ország légierejében szolgáló amerikai gyártmányú F-16-osokhoz.  • Hírek
  • Személyi kölcsön