Tízezrek emlékeztek a Tienanmen téri tüntetések leverésére

MTI
2006.06.04. 21:25

Tízezrek emlékeztek meg a kínai demokratikus mozgalom, a Tienanmen téri tüntetések elfojtásának tizenhetedik évfordulójáról vasárnap este a hongkongi Viktória parkban. A szervezők elmondása szerint mintegy 44 ezer ember vett részt a mészárlás halálos áldozatai előtt tisztelgő gyertyás virrasztáson. A Tienanmen téri tüntetéseket 1989. június 4-én oszlatták fel a kínai hadsereg tankjai. A vérontás halálos áldozatainak száma azóta sem ismert, a becsült adatok néhány száztól néhány ezerig terjednek. A résztvevők négy futballpálya nagyságú területet töltöttek meg a parkban, számuk mégis messze elmaradt attól a 80 ezres tömegtől, amelyet a 15. évfordulón két évvel ezelőtt tartott rendezvény vonzott. A rendőrség csak 19 ezerre becsülte a most vasárnapi megemlékezők számát.

A Hongkongban tartott virrasztás volt az egyetlen rendezvény a Tienanmen téri események évfordulóján Kína területén, ahol az 1997-ben visszatért egykori brit gyarmaton kívül csak a volt portugál enklávén, Makaón engedélyezett a nyilvános vita a történtekről és a megemlékezés a vérengzés áldozatairól. Az 1989-es tüntetések helyszínén, a Tienanmen (Mennyei Béke) téren a vasárnapi évfordulón a szokottnál is szigorúbb volt a rendőrségi ellenőrzés, két személyt őrizetbe vettek.

A Tienanmen téri események hivatalos pekingi megítélése szerint a demokráciát követelő ifjúsági mozgalom ellenforradalmi felforgatás volt, amely a szocialista rendszer megdöntését célozta, és veszélyeztette a Kína szédületes ütemű gazdasági fejlődéséhez szükséges társadalmi stabilitást. A tüntetések elfojtásakor megölt személyek rokonai, a Tienanmen Téri Anyák szervezet éppen a múlt héten követeltek nyílt levelükben kártérítést, és szorgalmazták a történtek újraértékelését Kínában.  • Hírek
  • Támogatások