Gázszállítási nehézségeket lebegtet a Gazprom

MTI
2006.06.05. 19:52
Az orosz Gazprom hétfőn panaszkodott, hogy nem tudja megfelelő ütemben felölteni az ukrajnai gáztárolókat, és nyomban falra festette az ördögöt: ha télig nem sikerül behozni az elmaradást, akkor megint veszélybe kerülhet Európa, köztük Magyarország ellátása is.

Az orosz állami ellenőrzésű monopólium tudatta a moszkvai médiával, hogy gondjai vannak ukrán kollégáinak a földalatti gáztárolók feltöltésében mutatott munkaintenzitásával.

"Most még van idő arra, hogy behozzuk a feltöltési elmaradást, és télre megfelelő mennyiségű gázt halmozzunk fel az ukrajnai földalatti tárolókban. De ha nem lesz addigra elegendő gáz bennük, akkor az ukrán Naftohaznak döntenie kell majd, hogy saját fogyasztóinak ellátását biztosítja, vagy pedig tranzitkötelezettségeit teljesíti" - riasztotta máris a Gazprom szóvivője, Szergej Kuprijanov az Eho Moszkvi rádióban azokat az európai fogyasztókat, köztük Magyarországot, amelyek Ukrajnán keresztül kapják az orosz gázt.

A Gazprom ez év elején kétnapos csapelzárással fogadtatta el Ukrajnával drasztikus áremelését, ami ellátási zavart okozott Magyarországon és más európai országokban is. Ráadásul január közepétől február elejéig újabb fennakadások voltak Európában: a Gazprom ekkor már akarta, de nem tudta növelni szállításait, mert a szokatlan hidegek megnövelték az orosz belső fogyasztást. Ugyanakkor Ukrajna a normális mennyiségnél többet vételezett a fagyok miatt, megcsapolva a tranzitgázt. Addigra Magyarországon már valamelyest enyhült a tél.