Megérkezett Teheránba Javier Solana

MTI
2006.06.06. 00:46
Megérkezett Teheránba hétfőn este Javier Solana, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője, hogy személyesen adja át az iráni vezetésnek az iráni atomdosszié tárgyalásos rendezését célzó új nemzetközi javaslatcsomagot.

Solana kedden mutatja be a kezdeményezést Ali Laridzsáninak, Irán nukleáris ügyekben illetékes főtárgyalójának, és elképzelhető, hogy fogadja őt Mahmúd Ahmadinezsád iráni államfő is. A teheráni repülőtéren adott rövid nyilatkozatában Solana kijelentette, hogy "a kölcsönös tiszteletre és bizalomra alapozva új kapcsolatokat akarunk kiépíteni (Teheránnal)", és a hatok javaslata lehetővé teszi a bizalmon és tiszteleten alapuló tárgyalásokat.

Manusehr Mottaki iráni külügyminiszter, Solanára várakozva a repülőtéren, megerősítette, hogy országa fontolóra veszi az új javaslatokat, de csak akkor ha Teherán nukleáris "követeléseit" is figyelembe veszik. "Ha az a céljuk, hogy ne politizálják át a kérdést, és ha figyelembe veszik követeléseinket, ésszerű megállapodásra juthatnunk" - mondta Mottaki, aki azt azonban nem fejtette ki, hogy mit ért a követelések szó alatt.

Az iráni diplomácia vezetője azt mondta, az új kezdeményezést előterjesztő hat ország (a BT öt állandó tagállama és Németország) szempontjából nézve a javaslatok teljesek, Irán viszont úgy ítéli meg, hogy álláspontja hozzájárulhat ezeknek a javaslatoknak a tökéletesítéséhez. Szorgalmazta, hogy Solana látogatása után az előterjesztők vegyék figyelembe a találkozókon elhangzó iráni válaszokat.

Az iráni elnök szombaton azt ígérte, hogy országa fontolóra veszi és nem sieti el a döntést a javaslatcsomagról. Ahmadinezsád azonban továbbra is elfogadhatatlannak nevezte, hogy Irán tárgyalásokba bocsátkozzon a békés célú nukleáris technológiához való jogáról. Hozzátette: "azt javasoljuk európai barátainknak, hogy ne kövessék el ugyanazt a hibát, mint tavaly, és ne hozzanak úgy döntést, hogy nem veszik figyelembe az Iráni Iszlám Köztársaság javaslatait". Az ENSZ Biztonsági Tanácsának öt állandó tagállama és Németország múlt hét csütörtökén egyezett meg egy javaslatcsomagról, amely jutalmat helyez kilátásba Irán számára, ha felhagy az urándúsítással, ám szankciókkal fenyeget arra az esetre, ha Teherán folytatja vitatott tevékenységét. Nyugati vezetők közlése szerint Iránnak több hét áll rendelkezésére, hogy döntést hozzon a kezdeményezésről.

kszk  • Hírek
  • Személyi kölcsön