Mégse toloncolná ki Sarkozy a külföldi iskolásokat Franciaországból

2006.06.06. 12:59

Leállíttatja a Franciaországban jelenleg tartózkodási engedéllyel nem rendelkező, de beiskolázott 800 külföldi gyermeknek és szüleiknek kiutasítási eljárását Nicolas Sarkozy belügyminiszter - értesült kedden a Le Figaro című napilap. A lap azt állítja, a 2007-es elnökválasztáson jobboldali jelöltként indulni kívánó Sarkozy számára az intézkedés elsősorban a baloldali szavazótábor meggyőzésére szolgál.

A májusban elfogadott, megszigorított bevándorlási politikát és a kitoloncolások számának növelését előirányzó törvénytervezetet kedden kezdi megvitatni a szenátus. A többi, megközelítőleg 10 ezer iskolás gyermekkel Franciaországban illegálisan tartózkodó családot szülőnként kétezer eurós támogatással szeretné a francia állam önkéntes távozásra bírni.

Az elmúlt hónapokban a beiskolázott gyermekek kiutasítása ellen mozgósító francia tanároknak, osztálytársaknak és azok szüleinek több tucat család kitoloncolását sikerült megakadályozniuk. Számos olyan esetről számolt be a francia média, amikor a rendőrségi hajtóvadászat miatt napokig osztálytársaiknál elrejtett külföldi gyerekek és családjuk kiutasítását a francia adminisztráció végül kénytelen volt leállíttatni. .