Terv szerint vonulnak ki az olaszok Irakból

2006.06.06. 18:07

Olaszország annak ellenére sem gyorsítja meg csapatai kivonását Irakból, hogy egy olasz katona életét vesztette, négy pedig megsebesült hétfőn egy pokolgépes merényletben Dél-Irakban - szögezte le Romano Prodi olasz miniszterelnök a parlamentben.

A kormányfő szerint semmi sem utal arra, hogy a merénylet célja az olasz csapatkivonás menetrendjének befolyásolása lett volna. - Nem változtatunk a kivonulás menetrendjén, amelynek részleteit most dolgozzuk ki a szövetségesekkel és az iraki kormánnyal közösen - erősítette meg Prodi kedden a képviselőház rendkívüli ülésén. A koalíciós pártok több vezetője hétfőn az azonnali csapatkivonást sürgette.

A Násziríjában állomásozó olasz katonák egy brit logisztikai szállítmányt kísértek, és támaszpontjuktól mintegy 100 kilométerre északra jártak, amikor egy út mentén elhelyezett pokolgép felrobbant és szétzúzta járművüket. A négy sebesült olasz katona közül az egyik állapota nagyon súlyos.

Arturo Parisi védelmi miniszter, aki a közelmúltban járt Irakban, úgy nyilatkozott: a merénylet "csak tovább erősíti a helyzettel kapcsolatos súlyos aggodalmakat", de mindez nem változtat azokon a terveken, amelyek az olasz katonák Irakból való hazatérését szabályozzák az iraki kormánnyal és a szövetségesekkel történő egyeztetés alapján.  • Tippek
  • Személyi kölcsön