Ötszázkilencvennégy elítéltet engedtek szabadon Irakban

MTI
2006.06.07. 13:25

Ötszázkilencvennégy elítéltet engedtek szabadon szerdán Bagdadban a "nemzeti megbékélés" jegyében. A foglyokat előbb az iraki főváros legnagyobb buszpályaudvarán gyűjtötték össze, innen engedték őket szabadon egy nappal azután, hogy Núri al-Máliki iraki kormányfő televíziós beszédben bejelentette: szabadlábra helyezik azokat, akik ellen nincs világos bizonyíték, vagy akiket tévedésből vették őrizetbe. Ezzel is igyekeznek gyógyítani a szunnita és a síita felekezet közötti harc sebeit.

Ez volt az egyik legnagyobb arányú szabadon bocsátása iraki vagy amerikai fogságban lévőknek a 2003-as amerikai invázió óta. A szerdán szabadon bocsátottakat a Bagdad melletti Abu Graibban, valamint a dél-iraki Camp Bucca és az északi Fort Suse amerikai bázison tartották fogva. Ellenük semmilyen vádpontot nem tartottak fenn. A szunnita Iszlám Párt valamennyiüknek 200 dollárt adott.

Az ENSZ májusi emberjogi jelentése arról számolt be, hogy Irakban 28 700 embert tartanak fogva a hatóságok, köztük 5000-et a belügyminisztérium, bár ez utóbbiak őrizete rövid ideig tart. Több mint 15 ezren vannak a megszálló koalíciós erők fogságában.