Etelka, Aletta
1 °C
5 °C

Vádemelés nélkül szabadon bocsátották a londoni gyanúsítottakat

MTI-Hina
2006.06.10. 00:20

Vádemelés nélkül szabadon engedték péntek este azt a két gyanúsítottat, akiket a Scotland Yard éppen egy héttel korábban, a tavaly nyári londoni merényletsorozat óta nem látott méretű rajtaütés során vett őrizetbe Kelet-Londonban, olyan titkosszolgálati értesülés alapján, hogy vegyi töltetű pokolgépet készültek felrobbantani.

A Scotland Yard és a biztonsági szolgálatok csaknem 300 embere rohamozta meg múlt pénteken a gyanúsítottak házát a kelet-londoni Forest Gate kerületben.

Az akcióban egy 23 éves személyt egyelőre nem teljesen tisztázott körülmények között lövés ért, de sérülése nem volt életveszélyes.

A rendkívüli feltűnést keltő rajtaütés után a Scotland Yard közölte: "részletes hírszerzési értesülése" volt arról, hogy a megrohamozott házban vegyi robbanószer van.

Ezt azonban azóta sem találták meg, és - miután a rendőrség közölte, hogy a ház átkutatása "befejeződött" - egyheti fogva tartás után, péntek este szabadon engedték a két gyanúsítottat, Mohammed Abdul Kahart és Abdul Koyairt.

A Scotland Yard nem ismerte el egyértelműen, hogy a rajtaütéshez vezető hírszerzési értesülés hibás volt; a rendőrségi közlemény szerint az értesülés "feldolgozása" még folyamatban van.