Piroska
-1 °C
5 °C

Palesztin népszavazás július 26-án

MTI
2006.06.10. 18:21
Július 26-ára írta ki szombaton Mahmúd Abbász palesztin elnök a népszavazást az Izrael mellett felállítandó önálló palesztin államról, azaz Izrael közvetett elismeréséről, amit a Hamász nyomban el is utasított.

"Mint a Palesztinai Felszabadítási Szervezet végrehajtó bizottságának elnöke, úgy döntöttem, hogy alkotmányos jogomat és kötelességemet gyakorolva népszavazást hirdetek a nemzeti megegyezési dokumentumról" - olvasta fel Abbász egyik munkatársa az elnöki rendeletet.

Nem sokkal később "a kormány elleni államcsíny meghirdetésének" minősítette a népszavazás kiírását Musír al-Maszri, a Hamász-kormány szóvivője. "Annak kell viselnie a súlyos következményeket, aki bejelentette a referendumot" - tette hozzá. Közölte, hogy a Hamász "minden jogi eszközzel" igyekszik megakadályozni a népszavazás megtartását.

A Hamász azzal vádolja Abbászt, hogy a megegyezési tervről rendezendő népszavazással a radikális mozgalom által vezetett, a nyugati pénzügyi embargóval és a növekvő belső zűrzavarral küzdő palesztin kormány bukását készíti elő.

Az izraeli börtönökben raboskodó palesztinok által kidolgozott terv a teljes Gázai övezetre és Ciszjordániára kiterjedő önálló palesztin állam létrehozását irányozza elő Izrael szomszédságában, Jeruzsálem fővárossal. Felmérések szerint a palesztinok többsége támogatja a tervet, Izrael viszont elveti azt.

A referendumon a szavazóknak a következő kérdésre kell válaszolniuk: "Egyetért-e ön a nemzeti megegyezési dokumentummal, a rabok dokumentumával?" Iszmáil Haníje palesztin kormányfő a Der Spiegel című német hírmagazinnak adott, szombaton előzetesen nyilvánosságra hozott interjúban felszólította a palesztinokat, hogy bojkottálják a palesztin elnök által meghirdetett referendumot. "Az elnöknek nincs joga megkérdezni a népet" - mondta Haníje az interjúban, hangsúlyozva, hogy semmilyen törvény nem enged meg egy ilyen "konzultációt".