Hosszabbítást kér a Haríri-bizottság elnöke

MTI
2006.06.10. 23:35
Várhatóan egy évvel meghosszabbítják a volt libanoni miniszterelnök, Rafík Haríri meggyilkolásának körülményeit vizsgáló bizottság mandátumát - vált ismertté szombaton este Bejrútban.

A bizottság vezetője, a belga Serge Brammertz alig néhány órával korábban adta át New Yorkban Kofi Annan ENSZ-főtitkárnak a Haríri-gyilkosságról készített jelentését. Serge Brammertz idén januárban került a tavaly februári bejrúti merénylet felelőseit azonosítani hivatott bizottság élére és megbízatása jövő csütörtökön jár le.

Az ENSZ bejrúti irodája ugyanakkor közzétette a jelentés egy másolatát, amelyből kitűnt: a belga diplomata a libanoni kormány korábbi, erre vonatkozó kérését támogatva azzal a kéréssel fordult a világszervezethez, hogy egy évvel hosszabbítsák meg a vizsgálatot és ezzel párhuzamosan az ő mandátumát. A főtitkár a jelentést hamarosan tovább küldi a Biztonsági Tanács 15 tagállamának.

Egy még márciusban közzé tett közbülső jelentés szerint Brammertz azt állapította meg, hogy a Rafík Haríri és még 22 ember halálát követelő pokolgépes merénylet körülményeit sikerült pontosan rekonstruálni, továbbá hogy Szíria a vizsgálatot folytatókkal a korábbinál jobb együttműködésre volt hajlandó. A mostani jelentés - mint kiszivárgott - arra mutatott rá, hogy a gyilkosság kivizsgálásában sikerült jelentős haladást elérni.

Értesülések szerint várható, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsa eleget tesz a kérésnek, s legkevesebb hat hónappal meghosszabbítja Serge Brammertz mandátumát. Még valószínűbb ugyanakkor, hogy a belga diplomata a bizottság élén egy éves hosszabbítást kap.  • Hírek
  • Támogatások