Etelka, Aletta
3 °C
4 °C

Bőröndnyi pénzzel tért haza a palesztin külügyminiszter

MTI
2006.06.14. 15:36

Szó szerint egy bőröndnyi pénzzel tért haza a Gázai övezetbe Mahmúd Zahar palesztin külügyminiszter szerdán - közölték palesztin források. Várakozásaik szerint Zahar mintegy 20 millió dollárt gyűjtött össze a Hamász vezette palesztin kormány számára. A pénzt bevallotta a határátkelőhelyen, amelyet nem a Hamász-kormány emberei, hanem Mahmúd Abbász elnök gárdája őriz.

Egyelőre nem tudni, hogy megtarthatja-e a pénzt a kormány céljaira Zahar, vagy elkobozzák tőle, mint a múlt hónapban azt a 600 ezer dollárt, amit egy másik Hamász-vezető szedett össze, és titokban akart becsempészni. (A pénzt később megkapta a kormány). Az illetékesek sajtótájékoztatót ígértek későbbre.

A palesztin elnök politikai vitában áll a kormányt vezető Hamásszal, amely a külföldi segélyek beszüntetése miatt nem tudja kifizetni a közalkalmazottak bérét. A Zahar által összegyűjtött összeg csak a tartozás töredékére futja. A pénz forrását titokban tartják. A külügyminiszter Indonéziában, Malajziában, Bruneiben, Kínában, Pakisztánban, Iránban és Egyiptomban járt az elmúlt hetekben.