Zelma, Rajmund
-6 °C
1 °C

Thaiföld újjáépítené a bámijáni óriás-Buddhákat maradványaikból

MTI
2006.06.18. 13:52
Thaiföld összegyűjtené a bámijáni óriás Buddha-szobrok maradványait, s újjáépítené az 1600 éves műalkotásokat, de már a délkelet-ázsiai országban.

Thakszin Sinavatra thaiföldi miniszterelnök erről vasárnap Bangkokban számolt be, hangsúlyozva, hogy a kazahsztáni ázsiai regionális biztonsági találkozó során tárgyalt erről a hét végén az afgán államfővel. A thai politikus szerint Hamid Karzai "jó gondolatnak" minősítette a kezdeményezést, amelyet meg fog tárgyalni a kabuli kormány tagjaival. Sinavatra azzal győzködte Karzait, hogy a csaknem teljesen buddhista Thaiföld rendkívül sajnálatosnak tartja a tálibok szoborrongálását, s kéri, hogy a műemlékeket maradványaikból újjáépíthesse.

A híres (53 és 38 méter magasságú) Buddha-szobrok újjáépítésére korábban már több elképzelés is született. Maga Karzai is ígéretet tett a gigantikus alkotások restaurálására Bámijánban, az azonos nevű közép-afganisztáni tartomány székhelyén - a fővárostól 230 kilométerre északnyugatra -, "nemzeti tragédiának" nevezve a Buddha-szobrok megsemmisítését. Az évekkel ezelőtti tervek szerint állítólag csak a nagyobbik szobrot állították volna helyre, míg a kisebbik szobrot romos állapotában hagyták volna, a tálib pusztítás örök mementójaként.

Az eredeti - kisebbik - Buddha-szobrot mintegy 1500 évvel ezelőtt vájták a Bámijáni-völgy szikláinak oldalába, az Európát Közép-Ázsiával összekötő ősi kereskedelmi útvonal, a Selyemút mentén. Az utazók között buddhista szerzetesek is voltak, akik a hitet az i. e. harmadik századtól terjesztették el az egész térségben. A mai Afganisztán keleti és Pakisztán nyugati részén - abban az időben, amikor Európában a kereszténység elterjedt - számos buddhista kolostor létesült a vidéken.

A radikális muszlim tálib kormányzat bálványnak minősítette a műemlék alkotásokat, és a nemzetközi tiltakozások ellenére 2001 márciusában tüzérséggel lövette és felrobbantotta az iszlám időket megelőző korszakból származó szobrokat.