Korlátozza a képi tudósításokat a bolgár parlament

2006.06.23. 15:41

Az új szabályozás értelmében a jövőben nem lehet zavartalanul felvételeket készíteni a szófiai nemzetgyűlés üléstermében. Fényképeket és filmfelvételeket csupán a plenáris ülés első órájában, a 11 órás kávészünetet követő órában, valamint a hetente tartott interpellációk idején lehet készíteni. Az ettől eltérő időpontokban ezt előre kell kérelmezni, ami újságírók szerint lehetetlenné teszi az aktuális eseményekről szóló tudósításokat.

A csütörtökön a plenáris ülésről kitiltott fotóriporterek és televíziós operatőrök a helyszínen tiltakoztak az eljárás ellen oly módon, hogy kameráikat letették a parlament bejáratához. Számos tudósító beszél cenzúráról, mivel a jövőben nem készíthetnek olyan felvételeket, amelyek kellemetlenek lehetnek a képviselőknek. Ide tartozik felvétel készítése a következőkről: folyamatban lévő ülés alatt majdnem üres ülésterem, jelen nem lévő képviselőtárs kártyájával történő szavazás, vagy pedig egy fontos törvény vitája alatt újságolvasáson, illetve mobiltelefonos beszélgetésen kapott képviselő.

Georgi Pirinszki házelnök visszautasította a cenzúra vádját, és azzal érvelt, hogy a nagyobb rend megvalósításának irányába tett lépésről van szó.  • Hírek
  • Támogatások