A palesztin elnök elítélte az izraeli állás elleni támadást

MTI
2006.06.25. 17:44

Mahmúd Abbász palesztin elnök elítélte vasárnap azt a két izraeli katona halálát okozó támadást, amelyet palesztin fegyveresek intéztek hajnalban egy izraeli állás ellen a gázai övezeti, egyiptomi és izraeli hármas határnál fekvő Kerem Salom-i átkelő közelében.

A palesztin elnök hivatalos közleménye szerint az akció megsérti a fegyverszünetet, amelyben különböző palesztin frakciók megállapodtak. Abbász követelte egy elhurcolt izraeli katona szabadon engedését, mondván, hogy ellenkező esetben Izrael igen súlyos csapásokkal fog reagálni.

Abbász egyúttal felhívást intézett a nemzetközi közvéleményhez, hogy tartsa vissza Izraelt egy tervezett nagy offenzívától. Ehud Olmert izraeli kormányfő előzőleg Abbászt és a radikális Hamász mozgalom Iszmáil Haníje vezette kormányát tette felelőssé a véres vasárnapi támadásért.

Amír Perec izraeli védelmi miniszter sajtóértekezletén halállal fenyegetett meg minden palesztint, akinek köze lesz az elrabolt izraeli katona esetleges halálához. A húszéves Gideon Savitot elhurcoló palesztin fegyveresek támadása két izraeli katona és két támadó palesztin életébe került. Az eltűnt izraeli katona véres golyóálló mellényét megtalálták az akció helyszíne közelében.