Sándor, Ede
-4 °C
-1 °C

Harmadszor kezdődött meg Vuk Draskovic merénylőinek pere

MTI
2006.06.26. 14:56
A Milosevic-korszak egyik legbrutálisabb politikai bűnténye, Vuk Draskovic (jelenlegi) szerbiai külügyminiszter és párttársai elleni merénylet hét éve történt.

A mostani bírósági eljárást azonnal elnapolták, mivel az egyik vádlott felmondott ügyvédjének arra hivatkozva: nem kívánja rombolni az ügyvéd tekintélyét egy olyan perrel, ahol nem nyerhet, mivelhogy előre elítéltettek a vádlottak.

A tettesek pere harmadszor kezdődött meg. A szerb legfelsőbb bíróság május közepén a másodszor hozott elsőfokú ítéletet is megsemmisítette, és perújrafelvételt rendelt el.

Az ibari úti merényletként ismert bűntény 1999. október 3-án történt. Belgrádtól 40 kilométerre délre homokkal megrakott teherautó rohant bele az akkori ellenzéki Szerb Megújhodási Mozgalom (SPO) elnökét, Vuk Draskovicot, illetve párttársait szállító autókonvojba. A pártelnök megsérült, négy utas - egyikük Draskovic sógora - életét vesztette.

Az ügyészség vádiratában a milosevici titkosszolgálatot tette felelőssé a négyes gyilkosságért. A 12 vádlott között van az egykori kémfőnök, Radomir Markovic és Milora Ulemek Legija, illetve öt beosztottja. Legiját Zoran Djindjic szerb miniszterelnök meggyilkolásával is vádolják.