Albert, Lipót
3 °C
12 °C

Letartóztatási parancs Echeverría volt mexikói elnök ellen

MTI
2006.07.01. 07:43
Házi őrizetben tartásra vonatkozó letartóztatási parancsot adott ki egy mexikói bíróság Luis Echeverría volt elnök ellen, mert a gyanú szerint ő adott utasítást 1968-ban még belügyminiszterként, illetve 1971-ben már államfőként arra, hogy a rendőrség halomra gyilkolja tüntetések több tucatnyi diákrésztvevőjét - jelentette be pénteken Echeverría ügyvédje.

Egy ügyész már korábban vádat akart emelni a volt elnök ellen a szóban forgó ügyekben való állítólagos bűnrészességéért, de az illetékes bíróság mindkét esetben elutasította ezt. A letartóztatási parancs a bíróság újabb kísérlete arra, hogy a volt elnököt sikerüljön igazságszolgáltatás elé állítani.

Februárban kiszivárgott a kormánynak egy olyan jelentéstervezete, amely feltárja, hogy az 1960 és 1980 közötti kormányok a népi lázadások letörésére tett kísérletek között utasították a hadsereget arra, hogy kínozzák és erőszakolják meg, végezzék ki a lázadókat. A kiszivárgott információk szerint az évtizedekkel ezelőtti mészárlásokért Echeverría, Gustavo Díaz Ordaz, José López Portillo és Adolfo López elnökök felelősek. A legbrutálisabb időszak a most 84 éves Echeverría 1970 és 1976 közötti elnöksége volt.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?