Fábián, Sebestyén
-2 °C
0 °C

Terrorizmussal gyanúsított személyt kaptak el Németországban

MTI
2006.07.08. 18:51
A német szövetségi ügyészség őrizetbe vétetett egy személyt, akit azzal gyanúsítanak, hogy kapcsolatban állt a 2001. szeptember 11-én New Yorkban és Washingtonban végrehajtott terrorista merényletek logisztikai megszervezésében vélhetően szerepet játszó Szaid Bahadzsival.

A 36 éves marokkói származású, kieli illetőségű férfit még csütörtökön állították elő, majd vizsgálati fogságba helyezték. Az ügyészség Redouane E.H.-ként adta meg a nevét.

Az ügyészség szombati közlése szerint fennáll annak a gyanúja, hogy a férfi pénzzel támogatta az al-Kaida terrorista szervezetet és öngyilkos merénylőket toborzott iraki megbízással. A gyanú főleg a férfi internetes beszélgetéseiből táplálkozik.

Frauke Scheuten ügyészségi szóvivő azt közölte, hogy ismereteik szerint a gyanúsított erőszakra hajlamos iszlámisták hálózatával tartott fenn kapcsolatot egyebek között Szíriában, Algériában és Irakban. Állítólag 2005 szeptemberének végén Algériában egy terrorista egyesülés táborában kiképzésen vett részt, a robbanóanyagok kezelését és felhasználását sajátította el.

A német főügyészség szerint Redouane E.H. összekötő is volt a 2001-es merényletek előtt eltűnt Bahadzsi és annak Hamburgban élő családja között. A szóvivő nem részletezte, hogy Redouane E.H. miként szerezte be a továbbítandó üzeneteket Bahadzsitól.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!