Viola
-6 °C
-2 °C

Elment Jedwabnéba az antiszemitizmussal vádolt lengyel miniszter

MTI
2006.07.10. 20:14
Részt vett hétfőn az északkelet-lengyelországi Jedwabnéban, az ottani zsidó lakosság elleni tömegmészárlás 65. évfordulóján rendezett megemlékezésen Roman Giertych lengyel közoktatási miniszter, miniszterelnök-helyettes, akivel Izrael előző nap - pártja antiszemita beállítottságára hivatkozva - minden kapcsolatot elutasított.

A megemlékezésen jelen volt David Peleg varsói izraeli nagykövet is, akivel Giertych azonban nem találkozott. Miután a miniszter rövid beszélgetést folytatott a jelen lévő újságírókkal, majd imádkozott a jedwabnei katolikus templomban, helikopteren visszarepült Varsóba.

A meggyilkoltak emlékművénél és a közeli zsidó temetőben a lengyel elnöki hivatal, a külügyminisztérium, a Nemzeti Emlékezet Intézete képviselői és Podlasie vajdaság elöljárói mellett Giertych is koszorúzott. Jedwabne lakosai, mint a korábbi években, idén sem vettek részt a megemlékezésen.

Giertych a koszorú elhelyezése után újságíróknak azt mondta, hogy Jedwabnéba érkezése "kéznyújtás Izrael felé". Szerinte Lengyelországban nincs és nem is lesz helye antiszemitizmusnak, ezért jött imádkozni a településre, leróni kegyeletét a meggyilkoltak emléke előtt.

1941. július 10-én Jedwabnéban felheccelt helyi lakosok mintegy 40 fős csoportja 300-400 helyi zsidót gyilkolt meg bestiális kegyetlenséggel. Az áldozatokat, köztük gyerekeket, nőket, öregeket, a piactérre hajtották, majd egy pajtába zárták, ahol elevenen elégették őket.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!