Lukács
5 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Kirgizisztán kiutasított két amerikai diplomatát

MTI
2006.07.11. 14:28

Kiutasították az Egyesült Államok két diplomatáját Kirgizisztánból, mert nem "megfelelő" kapcsolatot tartott fenn a kirgiz nem kormányzati szervezetek vezetőivel, jelentették be kedden a kirgiz fővárosban, Biskekben. Az amerikai nagykövetség megalapozatlannak minősítette a döntést, amely kárt okoz a Washington és Biskek közötti kapcsolatnak. Az ügyben kiadott közleményben kiemelték, a kiutasítás kísérlet arra, hogy nyomást gyakoroljanak az amerikai képviseletre és hallgatásra késztessék a kirgizisztáni civil társadalmat.

A helyi tömegtájékoztatási szervek kirgiz kormányzati forrásokra hivatkozva kedden arról számoltak be, hogy július 12-én kezdődtek volna Biskekben a tárgyalások az amerikai légierő kirgizisztáni légitámaszpontjának bérleti feltételeiről. Az incidens miatt azonban a megbeszélések elmaradnak.

A manaszi támaszpont az Afganisztánban tevékenykedő nemzetközi koalíció katonai erőinek háttérbázisaként szolgál. Már 2005 nyara óta folynak az amerikai-kirgiz tárgyalások a támaszpont bérleti díjának emeléséről. Az Egyesült Államok kormánya jelezte, hogy érdekelt a gyors megegyezésben, de eddig nem sikerült tető alá hozni semmiféle egyezséget.