Piroska
3 °C
3 °C

Kirgizisztán kiutasított két amerikai diplomatát

MTI
2006.07.11. 14:28

Kiutasították az Egyesült Államok két diplomatáját Kirgizisztánból, mert nem "megfelelő" kapcsolatot tartott fenn a kirgiz nem kormányzati szervezetek vezetőivel, jelentették be kedden a kirgiz fővárosban, Biskekben. Az amerikai nagykövetség megalapozatlannak minősítette a döntést, amely kárt okoz a Washington és Biskek közötti kapcsolatnak. Az ügyben kiadott közleményben kiemelték, a kiutasítás kísérlet arra, hogy nyomást gyakoroljanak az amerikai képviseletre és hallgatásra késztessék a kirgizisztáni civil társadalmat.

A helyi tömegtájékoztatási szervek kirgiz kormányzati forrásokra hivatkozva kedden arról számoltak be, hogy július 12-én kezdődtek volna Biskekben a tárgyalások az amerikai légierő kirgizisztáni légitámaszpontjának bérleti feltételeiről. Az incidens miatt azonban a megbeszélések elmaradnak.

A manaszi támaszpont az Afganisztánban tevékenykedő nemzetközi koalíció katonai erőinek háttérbázisaként szolgál. Már 2005 nyara óta folynak az amerikai-kirgiz tárgyalások a támaszpont bérleti díjának emeléséről. Az Egyesült Államok kormánya jelezte, hogy érdekelt a gyors megegyezésben, de eddig nem sikerült tető alá hozni semmiféle egyezséget.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!