Beáta, Izolda, Lea
-7 °C
5 °C

Kitüntetéssel vonult nyugdíjba a fogolykínzások egyik felelőse

MTI
2006.08.01. 16:14

Az egyik legmagasabb amerikai katonai kitüntetést adományozták nyugállományba vonulása alkalmából Geoffrey Miller tábornoknak, akit a kubai Guantánamo fogolytáborban és az iraki Abu Graib börtönben végzett fogolykínzások egyik fő felelősének tartanak - számolt be a The Washington Post kedden.

A nyugállományba helyezett tábornokok egyik legnagyobb elismerését, a kiváló szolgálatért érdemérmet vehette át a vezérőrnagy Richard Cody helyettes vezérkari főnöktől "nagyon-nagyon kiemelkedő karrierjéért".

A kétcsillagos tábornok a Kuba szigetén működő guantánamói amerikai fogolytábor parancsnoka volt, aki - sajtóértesülések szerint - Donald Rumsfeld amerikai védelmi miniszter egyetértésével bevezette a foglyok kihallgatás előtti "kutyás terrorizálásának" módszerét. A 2003-ban Bagdadba vezényelt Miller ajánlotta állítólag a módszer alkalmazását Irakban is.

Miller a kongresszus előtt májusban eskü alatt úgy vallott, soha nem tett javaslatot kutyás kihallgatásra. Azt azonban elismerte, hogy támogatta a kutyáknak börtönökben való alkalmazását, mert "a hadseregben a kutyákkal történő együttes munka hatékony őrzést és ellenőrzést tesz lehetővé". Mint a The Washington Post akkor megjegyezte, a bírósági tanúvallomások alapján Miller hazudott.