Piroska
-2 °C
5 °C

Civileket ágyúztak Srí Lankán

2006.08.03. 18:42

Tüzérségi tűz ért csütörtökön három, helyi lakosok menedékéül szolgáló iskolát Srí Lanka északkeleti részén, jelentette be a hadsereg szóvivője. A támadásban tizennyolcan haltak meg.

Tovább folytatódott a harc a tamil felkelők és a kormányerők között a dél-ázsiai országban, amely során a hadsereg közlése szerint a tamil szeparatisták vették ágyútűz alá a szigetország északkeleti részén fekvő Mutur városát, ahol szerdán is heves harcok folytak a szembenálló felek között. "A terroristák tüzérséggel lőnek bázisaikról, amely során három iskola is találatot kapott" - közölte egy katonai szóvivő, hozzátéve, hogy a lázadók valószínűleg az iskolák melletti, kisebb méretű katonai táborokat célozhatták.

Diplomaták és elemzők szerint egyre nő az esélye annak, hogy ismét polgárháborúba torkollnak a harcok a szigetországban. 1983-tól mintegy két évtizeden keresztül polgárháború dúlt az országban, amely több mint 65 ezer halálos áldozatot követelt. A 2002-ben megkötött tűzszünetet felügyelő külföldi megfigyelők szerint a fegyvernyugvás már csak névlegesnek tekinthető. Idén már több mint nyolcszázan haltak meg a Tamil Tigrisek akcióitól, illetve a harcokban.