Beáta, Izolda, Lea
-4 °C
4 °C

Az oroszok többsége ismét Putyint választaná elnöknek

MTI
2006.08.04. 11:14

Az oroszok többsége ismét Vlagyimir Putyint választaná meg államfőnek, más orosz politikusok "labdába sem rúgnak" a jelenlegi elnök mellett - derül ki egy Moszkvában pénteken közzétett közvélemény-kutatás adataiból. A Közvélemény alapítvány által július végén végzett felmérés során a megkérdezettek 51 százaléka válaszolt úgy, hogy Vlagyimir Putyinra adná szavazatát, ha most tartanák az elnökválasztást Oroszországban.

A kommunista Gennagyij Zjuganov 6 százalékos, a szélsőségesen nacionalista Vlagyimir Zsirinovszkij 5 százalékos eredményt érne el. Az orosz elnök lehetséges utódai között emlegetett Dmitrij Medvegyev első miniszterelnök-helyettesre a választók mindössze két százaléka, Szergej Ivanov miniszterelnök-helyettesre, védelmi miniszterre pedig egy százaléka szavazna.

Az orosz alkotmány szerint Vlagyimir Putyin nem lehet többé államfő, mivel most tölti második elnöki mandátumát, s az alaptörvény csak két elnöki mandátumot engedélyez. Putyin második mandátuma 2008-ig szól. Az orosz elnök már többször kijelentette, hogy tiszteletben tartja a jelenleg érvényben lévő alkotmányt.