Fábián, Sebestyén
-2 °C
4 °C

Kivégezték egy segélyszervezet 16 munkatársát Srí Lankán

MTI
2006.08.07. 18:35

Kivégezték az Akció az éhség ellen (ACF) francia segélyszervezet 16 Srí Lanka-i munkatársát a szigetország északkeleti részén fekvő Mutur városában, ahol korábban heves harcok folytak a tamil felkelők és a kormányerők között.

A 2004-es szökőár utáni újjáépítésben segédkező szervezet munkatársainak holttestét vasárnap találták meg az irodájukban. A tizenhat embert szabályszerűen kivégezték: legtöbbjüket fejbe lőtték. A mészárlás híre sokkolta a szökőár pusztításainak újjáépítésében segítséget nyújtó szervezeteket, az ACF vezetői szerint még soha ilyen csapás nem érte a szervezetet 25 évvel ezelőtti megalakulása óta. Az ACF hétfőn bejelentette, hogy felfüggeszti humanitárius tevékenységét a dél-ázsiai országban.

A francia kormányzat határozottan elítélte a segélyszervezet munkatársainak meggyilkolását, a Srí Lanka-i kormány pedig az ügy független kivizsgálását ígérte és a tamil tigriseket vádolta a gyilkosságok elkövetésével. A szeparatistákat támogató Tamilnet honlap viszont a kormányhadsereget tette felelőssé a mészárlásért.