Sára, Márió
2 °C
6 °C

Öngyilkos merényletre készültek Pakisztánban

MTI
2006.08.16. 10:54
Letartóztattak Pakisztánban egy öngyilkos merényletekre készülő sejtet egy korábbi merénylet felderítésére végzett nyomozásban - közölte szerdán a rendőrség. A sejt három tagja közül az egyik szunnita pap, aki rábeszélte a leendő merénylőt, a másik finanszírozta a támadásokat, a harmadik pedig egy már bevetésre felkészített merénylő.

A rendőrség közlése szerint a három személyt még kedden fogták el Karacsiban, egy július 21-én elkövetett merénylet ügyében nyomozva. Akkor egy közismert síita vallási vezető és két másik ember volt az áldozat. A merénylet miatt súlyos zavargások robbantak ki Karacsiban.

A gyanúsítottak a hatóságok szerint a Szipah-i-Szahaba szélsőséges szunnita csoport tagjai, amelyet már 2002-ben betiltottak, mert síitákra támadtak. A július 21-i merénylet után közvetlenül már letartóztatták a csoport három tagját. Pakisztánban hosszú története van a szekták közötti háborúskodásnak. Az ország 150 millió lakosának 97 százaléka muzulmán, s ezen belül a többség a szunnita ágat követi.