Aladár, Álmos
-1 °C
3 °C

Mogadishura csend borul

2006.08.16. 17:45

A Mogadishut uraló iszlámista milíciák megtiltották a szomáliai fővárosban a video- és zenei kazetták árusítását, mert - indoklásuk szerint - azok csak rosszra nevelik az embereket. Az iszlámista fegyveresek több üzletben lefoglalták az ilyen jellegű árucikkeket, közölték szerdán szemtanúk. Az Iszlám Törvényszékek milíciái, amelyek június eleje óta tartják hatalmukban a szomáliai fővárost, a labdarúgó világbajnokság idején többször is lecsaptak olyan helyekre, ahol az emberek nagyobb csoportokban együtt nézték a tévén közvetített mérkőzéseket, mert felfogásuk szerint ez a szórakozás sem fér össze az iszlám szigorúan értelmezett elveivel.

A kelet-afrikai országban Mohammed Sziad Barré diktátor 22 éves uralmának 1991-es megdöntése óta nincs működő központi kormány. Azóta magánhadseregeikre támaszkodó hadurak, törzsi vezetők uralják a gyakorlatilag szétszabdalt ország egyes részeit.

Az Iszlám Törvényszékek Legfelsőbb Tanácsa nevű szervezet, amelyet muzulmán papok és iszlám jogtudósok irányítanak, és amely jelentős támogatást kap gazdag szomáliai és külföldi muzulmán üzletemberektől, megpróbálja helyreállítani az ország belső rendjét és egységét. Eközben - milíciája segítségével - igyekszik érvényre juttatni az iszlám jog, a saría szélsőségesen szigorúan értelmezett változatát.