Ágnes
-1 °C
2 °C

24 év börtön a YUKOS alvezérnek

MTI
2006.08.17. 19:33

Huszonnégy évi börtönbüntetésre ítélte csütörtökön egy moszkvai bíróság a hatóságilag feldarabolt Yukos olajipari vállalat biztonsági szolgálatának volt osztályvezetőjét, miután bizonyítottnak látta, hogy a férfi szervezőként közreműködött több gyilkosságban.

Az ítélet szerint Alekszej Picsugin szervezte meg a nyugat-szibériai Nyeftyejuganszk város polgármesterének, Vlagyimir Petuhovnak a meggyilkolását. Az 1998-as bűntényt a vád szerint Leonyid Nyevzlin, a Yukost ellenőrző Menatep holding Izraelbe menekült főrészvényese rendelte meg, miután Petuhin követelte szerinte elmaradt adók befizetését a Yukostól. Megfigyelők ugyanakkor élnek a gyanúperrel, hogy a polgármester helyi bűnbandákkal keveredett nézeteltérésbe, és ezért az életével fizetett.

A bíróság csütörtökön kimondta azt is, hogy Picsugin állt Valentyina Kornyejeva üzletasszony megölése, valamint egy másik üzletember, bizonyos Andrej Ribin elleni támadások mögött. Kornyejevának a vádirat szerint azért kellett meghalnia, mert nem adott el irodahelyiségeket a Menatepnek.

Picsugin öt vádlott-társára hét-tizenkilenc év szabadságvesztést szabtak ki. Picsugin 2003-as letartóztatásával indult a Yukos és főrészvényesei, valamint egyes alkalmazottai és leányvállalatainak vezetői ellen folyó jogi-politikai kampány, amelyet sokak szerint a Kremlből ösztönöztek Hodorkovszkij politikai ambícióinak letörésére, és a stratégiai olajszektor ellenőrzésének újbóli megerősítésére.