Olaszország lehet libanoni békefenntartók vezetője

MTI
2006.08.21. 01:17
Ehud Olmert izraeli miniszterelnök vasárnap felkérte Olaszországot az ENSZ libanoni békefenntartói erőinek (UNIFIL) vezetésére - tudatta Olmert hivatala közleményben. Eszerint Olmert Romano Prodi olasz miniszterelnökkel folytatott telefonbeszélgetése során ismertette kérését. "Fontos, hogy Olaszország vezesse a nemzetközi erőt és katonákat küldjön a libanoni-szíriai határ ellenőrzésére is" - olvasható a közleményben. A felkéréssel megnövekedett az esélye annak, hogy Olaszország álljon a kibővíteni tervezett UNIFIL élére, miután Franciaország a jelek szerint vonakodik kétszáz katonánál többet vezényelni a békeerőbe a jelenleg is ott szolgáló kétszáz francián túl. Az Egyesült Államok és az ENSZ csalódottan vette tudomásul a francia felajánlást, mert korábban azt remélték, hogy a francia kontingens képezheti a kibővített ENSZ-erők gerincét.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsának 1701. számú határozata, amely Izrael és a libanoni Hezbollah közötti tűzszünetről rendelkezik, felhatalmazást ad a fegyvernyugvás megerősítésére 13 ezer békefenntartó Libanonba való vezénylésével, akik támogatást nyújtanak a jelenleg 2000 fős libanoni ENSZ-erőknek. Több ország jelezte már várható részvételét a nemzetközi haderőben, egyes államok konkrét felajánlást tettek, mások egyelőre elvi, feltételekhez kötött ígéretet tettek. Az olasz kormány egyelőre nem pontosította, hogy hány katonát készül felajánlani, római tisztségviselők mindazonáltal úgy tartják, hogy a közel-keleti arab országba vezénylendő olasz kontingens létszáma akár a háromezer főt is elérheti.

Az olasz miniszterelnöki hivatal vasárnap közölte, hogy Prodi külön-külön beszélt telefonon Olmerttel és Fuád Szinjóra libanoni kormányfővel a békefenntartókról, s mindketten üdvözölték, hogy Róma kész "elsődleges fontossággal bíró szerepet" vállalni a békemisszióban.