Klaudia
-4 °C
2 °C

Japán nem szankcionálná az iráni olajipart

MTI
2006.08.21. 09:09

Japán a szigetországban megjelenő egyik újság hétfői száma szerint javasolni fogja, hogy az olajipart ne érintsék a nemzetközi közösség által Iránra abban az esetben kivetendő szankciók, ha Teherán nem függeszti föl az urándúsítást.

A japán álláspont mögött a szigetország és Irán - Japán hosszú ideig harmadik, június óta az ötödik legjelentősebb olajimportőre - között fennálló energiaipari kapcsolat megőrzésének szándéka húzódik meg, írta a Jomiuri Simbun tokiói kormányzati forrásokra hivatkozva. A japán külügyminisztérium szóvivője tagadta, hogy döntés született volna egy ilyen japán előterjesztésről.

Japán kényelmetlen helyzetben van az iráni nukleáris törekvésekkel kapcsolatos diplomáciai huzakodásban, hiszen továbbra is ki szeretné elégíteni energiaszükségleteit, amihez szüksége van az Iránból érkező energiaimportra, ugyanakkor szívesen fölsorakozna a Teheránra nyomást gyakorló nemzetközi közösség mögé.

Irán vasárnap külügyi szóvivője útján közölte, nem tervezi az urándúsítás fölfüggesztését. Az iszlám köztársaság keddig ígért hivatalos választ a vele tárgyaló hat ország által a nyár elején elé terjesztett ajánlatcsomagra.