Etelka, Aletta
1 °C
5 °C

Tito özvegyének megítélték a nyugdíjat

MTI
2006.08.22. 17:11

Josip Broz Tito néhai jugoszláv elnök özvegye mostantól mintegy 306 ezer forintnak megfelelő állami nyugdíjban részesül havonta. Az özvegy 26 éven át egy állami tulajdonban lévő, igen lerobbant házban élt, amelynek beázott a teteje és fűtés sem volt benne. Az asszony mintegy 33 ezer forintnak megfelelő szociális segélyből élt.

A 82 éves Jovanka tavasszal nyílt levélben fordult a kormányhoz, amely most hozott döntést ellátásáról, s ezt a hivatalos közlönyben jelentette be. A még ma is dekoratív Jovanka Broz Tito 1980-as halála után lett kegyvesztett, akkor vonult ki a luxusrezidenciáról egy szomszédos villába. Tito utódai szinte házi őrizetben tartották.

A Belgrád Dedinje negyedében levő, 1920-ban épült ház teteje beázik, és elromlott a fűtés is, amelyet idén javíttatott meg Rasim Ljajic, az emberi- és kisebbségi jogok minisztere. Jovanka Broz férje halála után Tito legközelebbi munkatársainak adta át a család személyes tárgyait, dokumentumait, könyveit, sőt még megtakarított pénzét is.

Jovanka (Budisavljevic) Broz fiatal lányként az 1940-es években a partizánhadseregben Tito mellett szolgált a főparancsnokságon, és 1952-ben hozzá ment feleségül.