Aladár, Álmos
-1 °C
1 °C

Folytatódó hajsza Karadzsics után

2006.08.23. 14:03

NATO-katonák és boszniai rendvédelmi erők ismét átkutatták szerdán a háborús bűnökkel vádolt és körözött Radovan Karadzic volt boszniai szerb vezető feltételezett támogatóinak otthonát a boszniai szerbek volt háborús székhelyén, Paléban, közölte egy NATO-szóvivő. Derek Chappel szerint két külön művelet hajtottak végre a Szarajevótól 15 kilométerre keletre fekvő városban, de ezekről semmilyen részletet nem volt hajlandó közölni.

Helyi lakosok azonban elmondták, hogy katonák átkutatták egy volt rendőrparancsnok házát, akiről gyanítják, hogy támogatja a hágai Nemzetközi Törvényszék által leginkább keresett két háborús bűnös egyikét, a 9 évvel ezelőtt vád alá helyezett Karadzicot, aki a boszniai szerbek politikai vezetője volt. Átkutatták egy volt boszniai szerb dandárparancsnok házát is.

A NATO már számos alkalommal megpróbálta elfogni Karadzicot, újra meg újra razziákat tartanak a feltételezett segítők otthonában. Az amerikai kormány ötmillió dollár jutalmat ígér annak, aki a bujkáló politikus nyomára vezeti a hatóságokat.