Ammán szerint a Muzulmán Testvériség békés szervezet

MTI
2006.08.24. 21:50
A jordániai kormány csütörtökön közölte: a Muzulmán Testvériség mozgalom békés szervezet, amely elutasítja az erőszakot és a terrorizmust.

Az ammáni kormány Oroszországnak arra a döntésére reagált, amellyel felvette a fundamentalista mozgalmat a terrorszervezetek listájára. "A Muzulmán Testvériség Jordániában törvényes szervezet, amely az alkotmány és a törvények keretében működik. Jordániai sajátosságai vannak, amely megkülönbözteti minden azonos nevű szervezettől" - közölte Nászer Dzsavde kormányszóvivő, akit a Petra hivatalos jordániai hírügynökség idézett.

A Muzulmán Testvériség "békés szervezet, amely hisz a törvényes munkában, elutasítja az erőszakot és a terrorizmust, ragaszkodik a polgári békéhez és a párbeszéd elvéhez, s a parlamentben képviselt felelős nemzeti ellenzék szerves része" - szögezte le a szóvivő. Hozzátette, hogy a jordániai kormány "érdeklődéssel kísérte" a terrorszervezetekkel kapcsolatos orosz listára vonatkozó értesüléseket.

Oroszország július 28-án tette közzé a terrorszervezetek listáját, amelyen a Rosszijszkaja Gazeta című hivatalos lap szerint 17 szervezet szerepel, köztük az al-Kaida, a tálibok és a Muzulmán Testvériség. A listán nincs rajta az Egyesült Államok és az Európai Unió által terrorszervezetnek tekintett libanoni síita Hezbollah és a palesztin Hamász.

A Muzulmán Testvériséget az 1920-es évek végén alapították Egyiptomban, és azóta kétmillió tagot számláló nemzetközi iszlám mozgalommá vált. 1942-ben alapított jordániai ága fontos szerepet játszik az ország politikai életében az Iszlám Akciófronttal, amelynek 17 helye van a 110 fős parlamentben.