Washington egy hét haladékot ad Iránnak

MTI/AFP
2006.08.25. 06:24

Az Egyesült Államok csütörtökön figyelmeztette Iránt, hogy van még néhány napja arra, hogy eddigi álláspontját módosítva döntsön urándúsító tevékenysége felfüggesztéséről, a határidő lejárta után azonban Washington cselekedni fog az iszlám köztársaság elleni szankciók "gyors" bevezetése érdekében.

Gonzalo Gallegos külügyminisztériumi szóvivő Washingtonban újságíróknak nyilatkozva kijelentette: Iránnak augusztus 31-ig még van ideje arra, hogy eleget tegyen az ENSZ Biztonsági Tanácsa (BT) július 31-én kelt határozatának, amely egy hónapot adott Teheránnak az urándúsítással kapcsolatos minden tevékenysége felfüggesztésére. Az Egyesült Államok arra biztatja Iránt, hogy helyesen döntsön - tette hozzá.

A BT-határozat világosan rámutat, hogy amennyiben az iszlám köztársaság nem tesz eleget említett kötelezettségének, úgy a világszervezet az ENSZ-alapokmány hetedik fejezete 41. cikkelyének megfelelő - szankciókat lehetővé tevő - rendszabályokat foganatosít majd - fűzte hozzá.

Az Egyesült Államok az augusztus végi határidőt szem előtt tartva egyeztet a BT másik négy állandó tagállamával - Nagy-Britanniával, Franciaországgal, Oroszországgal, Kínával - és Németországgal, s amint letelik a határidő, cselekedni fog - jegyezte meg a szóvivő.

Teherán kedden adott választ a hat nagyhatalom júniusban előterjesztett ajánlataira, amelyek egyebek között gazdasági ösztönzőket is felkínálnak Iránnak, ha a közép-keleti ország felhagy urándúsítási programjával. Az amerikai kormány szerint az iráni válasz nem felel meg a BT-határozatban megszabott feltételeknek, ennek ellenére Washington folytatja a 21 oldalas dokumentum alapos tanulmányozását.