Alfréd
-2 °C
2 °C

Adatvédelmi vita Günter Grass aktái körül

2006.08.25. 21:27

Törvénytelenül kerültek nyilvánosságra Günter Grass aktái a náci párt hírhedt fegyveres alakulatában, a Waffen-SS-ben betöltött tagságáról egy berlini adatvédelmi megbízott pénteki nyilatkozata szerint. Berlin tartomány adatvédelmi megbízottja, Alexander Dix azzal kapcsolatban foglalt állást, hogy a náci hadsereg, a Wehrmacht aktáit őrző levéltár másfél héttel ezelőtt hozzájárult a Grass-akták nyilvánosságra hozatalához, amit több újság - nagy vihart kavarva - megjelentetett.

Az adatvédelmi biztos szerint a nyilvánosságra hozatal idején nem állt rendelkezésre a Nobel-díjas, világhírű író beleegyezése, ily módon a közzététel egyértelműen jogellenes volt. Ezen a tényen az sem változtat, hogy Grass éppen a pénteki nap folyamán, utólagosan beleegyezését adta a dokumentumok nyilvánosságra hozatalához. Maga a levéltár nem volt hajlandó állást foglalni az ügyben.

A tekintélyes hamburgi hetilap, a Der Spiegel internetes kiadása szerint a Grassról szóló akták némileg megkérdőjelezik azoknak az életrajzi adatoknak a megbízhatóságát, amelyet az író most megjelent, A hagyma hámozása című önéletrajzi regényében közölt.