Etelka, Aletta
3 °C
4 °C

Dinamitot találtak a Houstonban őrizetbe vett légiutasnál

MTI
2006.08.26. 09:42
Kisebb dinamitrudat találtak az egyesült államokbeli Houstonban pénteken őrizetbe vett amerikai légiutasnál - közölték a hatóságok.

Howard McFarland Fish huszonegy éves egyetemi hallgatót azt követően vették őrizetbe, hogy ruházatán robbanószer nyomait fedezték fel, miután megérkezett Buenos Airesből a Continental Airlines amerikai légitársasággal.

Az amerikai hatóságok közölték, hogy Fisht nem gyanúsítják terroristákhoz fűződő kapcsolatokkal, de vádat emelnek ellene, amiért robbanóanyagot vitt a repülőgép fedélzetére, s ezért akár tízéves börtönbüntetésre is ítélhetik. Az argentin repülőtéri rendőrség vezetője Buenos Airesben egy helyi tévécsatornának elmondta, hogy a hatóságok Fishnél találtak egy sáros kólásüveget, amely "ammónium-nitrátot tartalmazó kis csövet, egy kis dinamitot és detonátort" rejtett magában.

A houstoni repülőtéri biztonsági szolgálat egyik vezetője szerint Fish kihallgatása során azzal védekezett, hogy az említett tárgyakat egy bolíviai bányából hozta magával "emléktárgyként".

A repülőterek és a légiutasok ellenőrzését megszigorították, miután a brit rendőrség augusztus elején az Egyesült Államokba tartó repülőgépek felrobbantására szőtt összesküvést leplezett le. Azóta számos repülőgép hajtott végre kényszerleszállást utasok gyanúsnak talált viselkedése vagy egyéb gyanús jel miatt; pénteken legalább három amerikai gépet irányítottak át biztonsági megfontolásból eredeti célállomása helyett más légikikötőbe.