Nacionalizmussal vádolta a németeket Kaczynski

MTI
2006.08.30. 11:28

Nacionalizmussal vádolta Németországot szerdai nyilatkozatában Jaroslaw Kaczynski lengyel miniszterelnök. A Financial Times Deutschland (FTD) című lapnak adott interjúban kijelentette, hogy a németeket terheli a felelősség a két ország között feszültté vált kapcsolatok miatt.

Kaczynski, aki szerdán Brüsszelben az Európai Unió és a NATO vezetőinél tesz bemutatkozó - s mint az FTD fogalmazott, "imázsjavító" - látogatást, úgy vélekedett, hogy a németek új nemzeti identitásukat keresik, és eközben fennáll a veszély, hogy a háború tettesei helyett annak áldozataiként akarják feltüntetni magukat. "Németországban olyan folyamatok zajlanak, amelyek nyugtalanítanak bennünket" - fogalmazott Kaczynski, közvetve utalva a háborúk alatt elüldözöttek sorsát bemutató, Varsó által élesen bírált berlini kiállításra.

A lengyel kormányfő ellenzi az Oroszországot és Németországot - Lengyelország megkerülésével - összekötő balti-tengeri gázvezeték megépítését, Varsó szerint ugyanis a tervezett gázvezeték több hatalmat és túlzott gazdasági előnyöket biztosítana Oroszországnak. Kaczynski ismételten kijelentette, hogy az európai alkotmány halott, visszautasította továbbá a lengyel kormányzati politikát ért európai bírálatokat. Szerinte az országával kapcsolatos "rossz sajtó" miatt a felelősség a barátságtalan külföldi médiát és az európai baloldalt terheli.