Ágnes
-1 °C
2 °C

38 halálos áldozat a szerdai iraki merényletekben

MTI
2006.08.30. 11:52

Harmincnyolcan haltak meg szerdán pokolgépes merényletekben Irakban. Délelőtt pokolgép robbant Bagdad legforgalmasabb piacán, a Sordzsán, a merényletnek 24-en estek áldozatul, és legalább 35-en megsebesültek. A robbanószerkezetet egy szatyorba rejtették el kerékpárok és a járda között. A szintén bagdadi Karrada negyedben a sordzsaival csaknem egy időben robbantottak, itt ketten haltak meg. A robbantásokat a 30 ezer amerikai és iraki katonát és rendőrt mozgósító, a hónap eleje óta tartó biztonsági hadművelet sem tudja megakadályozni a fővárosban.

Legkevesebb 12 halottja és 38 sebesültje volt annak a merényletnek, amelyet szerda reggel követtek el az iraki Hilla városában a hadsereg egyik toborzóközpontja előtt. A detonációt egy pokolgéppel felszerelt motorkerékpár okozta. Az első jelentések szerint az áldozatok valamennyien olyan férfiak, akik az iraki hadseregbe akartak jelentkezni.

A Bagdadtól 270 kilométerre délre fekvő Szamávában szerdán egy újsághirdetésre a hadseregbe jelentkezők tüntettek a helyi kormányzó hivatala előtt, miután közölték velük, hogy jöjjenek vissza a hét végén. A rendőrség belelőtt a tömegbe, egy ember meghalt, öten megsebesültek. A zavargásokban három rendőr is megsebesült.