Edina
-12 °C
-3 °C

Tüntetés volt a budapesti szlovák nagykövetség előtt

MTI
2006.08.30. 22:57
Demonstrációt tartottak a kuruc.info elnevezésű internetes lap szervezésében szerdán este Budapesten a szlovák nagykövetség előtt; a kevesebb mint egy órás tüntetésen több mint százan vettek részt.

Molnár Balázs, a tüntetést szervező internetes portál főszerkesztője az MTI tudósítójának a helyszínen elmondta, hogy a szlovákiai magyarellenes incidensek ellen tüntettek, s a nyitrai magyar diáklány elleni múlt heti támadás késztette őket arra, hogy megszervezzék demonstrációt.

"Még most sem érezzük elegendőnek a magyar állami szervek és az ellenzék, kormány reagálását. Más államok ennél jóval kisebb incidensek esetén is jóval keményebben lépnek fel" - mondta Molnár Balázs.

A főszerkesztő hozzátette, hogy szerinte az lenne a jó, ha a szlovákiai magyarellenes megmozdulásokra válaszul napi szinten lennének demonstrációk.

Az előre bejelentett szerda esti tüntetés erős hatósági biztosítás mellett zajlott. A rendőrök több mint tíz rendőrautóval és kisbusszal vonultak ki a helyszínre, majd a szlovák nagykövetség épületét kettős kordonnal vették körül. A kordon és az épület között pajzsokat tartó rendőrök álltak.

A demonstráció végén Molnár Tamás, a Jobbik Magyarországért Mozgalom alelnöke köszönte meg az egybegyűlteknek a részvételt.

Göncz Kinga magyar külügyminiszter szerdán hangsúlyozta: a budapesti kormány gyorsan és határozottan elhatárolódott a Magyarországon történt szlovákellenes jelenségektől. Kitért arra, hogy a hétvégén Pécsett félbeszakítottak egy futballmérkőzést a stadionban kifeszített szlovákellenes transzparens miatt.

A magyar külügyminiszter ugyanakkor üdvözölte, hogy a civil társadalom mindkét országban fellép a atrocitások ellen: így például nyilatkozatokat fogalmaznak meg és aláírásokat gyűjtenek.

Legutóbb augusztus 25-én ért támadás egy magyar nemzetiségű nyitrai diáklányt Szlovákiában.