Ágnes
-1 °C
2 °C

Bush: Iránnak szembesülnie kell a következményekkel

MTI
2006.08.31. 21:00

Iránnak szembesülnie kell annak következményeivel, hogy a megszabott határidőig nem állította le "érzékeny" nukleáris tevékenységét, jelentette ki csütörtökön George Bush. Washington szorosan együttműködik szövetségeseivel a vita diplomáciai rendezése végett, de Irán dacos viselkedésének következményei lesznek, s nem engedhető meg, hogy Teherán atomfegyvert állítson elő - folytatta az amerikai elnök.

Az amerikai elnök a nácizmus és a kommunizmus elleni küzdelemhez hasonlította az iszlám fundamentalizmussal szembeni háborút. A kormányát ért bírálatokat visszautasítva ismét kiállt az iraki háború mellett. Mint mondta, "felmérhetetlen" következményei lennének annak, ha az Egyesült Államok iraki missziója kudarccal zárulna.

George Bush talán minden korábbinál keményebb hangon bírálta Iránt, amiért támogatja a Hezbollah libanoni fegyveres szervezetet, Irakban pedig a felkelők mögé állva bizonytalanságot szít az országban. Iránban ezen túlmenően milliók élnek alapvető emberi jogaiktól megfosztva - mondta az MTI szerint az elnök.