Hedvig
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A beszlani túszdrámára emlékeztek

MTI
2006.09.01. 18:14

A két évvel ezelőtti eseményekre emlékezve szólalt meg a tanévkezdetet jelző csengő az észak-oszétiai Beszlan 1-es számú általános iskolájában, ahol több mint 300 halálos áldozatot követelt a túszdráma. A háromnapos emlékezéssorozat szigorú biztonsági intézkedések mellett kezdődött meg pénteken reggel. Az iskola és a temető környékét lezárták, az áldozatok több száz hozzátartozója fémdetektoros ellenőrzés után léphetett csak be a romokban álló iskolaépület tornatermébe, ahol a túszok többségét 2004. szeptember elsejétől három napon át tartotta fogva egy, a tanévnyitó ünnepség résztvevőin rajtaütő csecsen terrorista kommandó.

Az ünnepség résztvevői - köztük ortodox és muzulmán egyházi méltóságok, valamint Dmitrij Kozak, Vlagyimir Putyin orosz elnök regionális képviselője - gyertyát és mécsest gyújtottak, virágcsokrokat helyeztek el az áldozatok emlékére a szabadtéri emlékhellyé vált, beomlott tetejű tornaterem romos falainál, ahol százával állnak az áldozatok fényképei. A beszlani temetőben a nap folyamán felavatták az orosz különleges erők - a túszmentő akcióban elesett - tagjainak tiszteletére emelt, bronzból készült emlékművet.