Jenő
-2 °C
6 °C

Nem mondhatta el évértekelő beszédét a mexikói elnök

MTI
2006.09.02. 07:56
Nem tudta elmondani évértékelő beszédét helyi idő szerint pénteken a kongresszusban Vicente Fox mexikói elnök. A július 2-i elnökválasztáson a konzervatívok jelöltéjével szemben alulmaradt Andrés Manuel López Óbrador pártjának, a Demokratikus Forradalom Pártjának a képviselői és szenátorai elfoglalták a szónoki emelvényt, és "a demokrácia árulójának" titulálták az államfőt.

Mexikó történelmében most először fordult elő, hogy az államfő nem tudta elmondani hagyományos évértékelő beszédét a parlamentben. Vicente Fox, akinek az elnöki megbízatása december 1-ján jár le, a tiltakozás láttán írásban nyújtotta be beszédét, és elhagyta a parlament épületét.

A Demokratikus Forradalom Pártja azzal vádolja az elnököt, hogy bűnrészességet vállalt az elnökválasztáson a párt szerint elkövetetett tömeges csalásban, hogy saját pártja jelöltjét, Felipe Calderónt juttassa a hatalomba. A kongresszust körülvevő utcákon baloldali tüntetők kis csoportjai kövekkel és palackokkal dobálták meg a rohamrendőrök sorfalát, de nagyobb összetűzések nem voltak.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?