István, Vajk
17 °C
34 °C

Nem mondhatta el évértekelő beszédét a mexikói elnök

MTI
2006.09.02. 07:56
Nem tudta elmondani évértékelő beszédét helyi idő szerint pénteken a kongresszusban Vicente Fox mexikói elnök. A július 2-i elnökválasztáson a konzervatívok jelöltéjével szemben alulmaradt Andrés Manuel López Óbrador pártjának, a Demokratikus Forradalom Pártjának a képviselői és szenátorai elfoglalták a szónoki emelvényt, és "a demokrácia árulójának" titulálták az államfőt.

Mexikó történelmében most először fordult elő, hogy az államfő nem tudta elmondani hagyományos évértékelő beszédét a parlamentben. Vicente Fox, akinek az elnöki megbízatása december 1-ján jár le, a tiltakozás láttán írásban nyújtotta be beszédét, és elhagyta a parlament épületét.

A Demokratikus Forradalom Pártja azzal vádolja az elnököt, hogy bűnrészességet vállalt az elnökválasztáson a párt szerint elkövetetett tömeges csalásban, hogy saját pártja jelöltjét, Felipe Calderónt juttassa a hatalomba. A kongresszust körülvevő utcákon baloldali tüntetők kis csoportjai kövekkel és palackokkal dobálták meg a rohamrendőrök sorfalát, de nagyobb összetűzések nem voltak.