Valér
-1 °C
0 °C

Trópusi viharrá szelídült a John hurrikán

MTI/Reuters
2006.09.03. 10:19
Veszített erejéből és trópusi viharrá szelídült a John hurrikán, amely péntek óta pusztít a mexikói Baja California félszigeten. A mexikói és az amerikai illetékes hatóságok az ötfokozatú Saffir-Simpson skála szerint kettes erősségű hurrikánt az egyes kategóriába sorolták vissza szombaton, de az még így is komoly anyagi károkat okozott. A természeti csapás nem követelt emberéletet.

A hurrikán, amely pénteken ért szárazföldet a népszerű Los Cabos üdülőhely közelében, erős esőkkel és széllökésekkel söpört végig a kétszázezer ember lakta La Paz városon, Baja California Sur szövetségi állam székhelyén, Loretón és más üdülőhelyeken. Az amerikai, kanadai és európai turisták által is látogatott Los Cabos szállodáiban és lakóépületeiben nem esett kár, de a vízzel és a környező hegyekből lezúdult törmelékkel elárasztott utcák és utak járhatatlanok.

Közép-európai idő szerint szombat este a John szeme Constitución várostól mintegy 50 kilométerre észak-északkeletre volt, és óránként 13 kilométeres sebességgel északkeleti irányba haladt. A mexikói hatóságok Baja California Norte, Sinaloa és Sonora szövetségi államban is készültséget rendeltek el, de Nayarit, Durango és az Egyesült Államokkal határos Chihuahua államokban is nagy mennyiségű csapadék hullott. A trópusi vihar előreláthatólag még egy napot tombol a szárazföld felett, majd az Egyesült Államokat elkerülve a Csendes-óceán hidegebb vizei felett folytatja útját.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!