Palesztinok rohamozták meg a gázai parlamentet

MTI
2006.09.05. 16:27

Több mint ötezer feldühödött palesztin biztonsági tiszt rohamozta meg kedden a palesztin parlament épületét Gázában, hogy rábírja a Hamász kormányt elmaradt béreik kifizetésére. A feldühödött tüntetők a levegőbe lövöldöztek, köveket hajigáltak és ablakokat törtek be az elmúlt hónapok egyik leghevesebb tiltakozó megmozdulásán, megbénítva Gáza központját. Sérülésről nem érkezett jelentés. A keddi volt a legnagyobb megmozdulás azóta, hogy a Hamász iszlám radikális mozgalom januárban hatalomra került.

A palesztin közalkalmazottak - köztük pedagógusok, orvosok - szombat óta sztrájkba léptek, hogy ezzel kényszerítsék rá a Hamász kormányt elmaradt béreik kifizetésére. A Jordán folyó nyugati partján azóta is tart a munkabeszüntetés, zárva vannak az iskolák és a kórházak, a Gázai övezetben, a Hamász fellegvárában azonban kevésbé támogatják a sztrájkot. Tartós munkabeszüntetéssel fenyegetőzve azonban a palesztin egészségügyi dolgozók kedden két órás munkabeszüntetést tartottak Gázában is.

A Palesztin Hatóság pénzügyi válságot él át a Hamász hatalomra kerülése óta. A segélyek elmaradása miatt a palesztin kormány képtelen a 16 5000 közalkalmazott béreinek kifizetésére.