Luca, Ottilia
-4 °C
3 °C

Egy spanyol bíró ismét vizsgálatot kezd Berlusconi ügyében

MTI
2006.09.06. 17:09

Baltasar Garzón spanyol vizsgálóbíró szerdán úgy döntött: újraindítja a vizsgálatot a madridi Telecinco televízióban résztulajdonnal rendelkező, csalással vádolt Silvio Berlusconi volt olasz kormányfő ügyében.

A legfelsőbb bíróság bírája úgy ítélte meg, hogy a Berlusconi ellen 1997-ben indított eljárás befagyasztása már nem indokolt, mivel a politikus nem kormányfő többé, miután elvesztette az áprilisi parlamenti választásokat.

Garzón bíró azzal vádolja a médiamágnás volt kormányfőt, hogy 108 millió euró értékű adócsalást takargatott 1990 és 1993 között a Fininvest csoporthoz tartozó Gestevision Telecinco cég alelnökeként.

A bíró, aki azáltal vált ismertté, hogy Londonban elfogatta Augusto Pinochet volt chilei diktátort, befagyasztotta, de nem zárta le az aktát Berlusconi kormányfői megbízatása idejére. A politikus 2002-ben a spanyol alkotmánybírósághoz fordult, s kérte a Baltazar Garzón által ellene indított vizsgálat megszüntetését.

A spanyol alkotmánybíróság azonban idén július 28-án szabad utat adott Garzónnak az eljárás újraindításához, mondván Silvio Berlusconi semmiféle mentességet nem élvez.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!