Árpád
-2 °C
3 °C

Szíria elfogadja az európai jelenlétet a libanoni határon

MTI
2006.09.09. 20:06
Beleegyezett a szíriai elnök, hogy az Európai Unió határőrei óvják országa Libanonnal közös határát a Dél-Libanonba irányuló fegyverszállítás megakadályozására - mondta szombaton Romano Prodi olasz miniszterelnök. Szombaton kora estig Damaszkuszban nem kommentálták Prodi közlését, illetékesek elhárították az ezzel kapcsolatos újságírói érdeklődést. Prodi elmondása szerint Bassár el-Aszad szíriai elnök, akivel az elmúlt napokban több ízben érintkezésbe lépett, elfogadta az ő javaslatát a Szíria és Libanon közötti esetleges fegyvercsempészet ellenőrzésére.

A szóban forgó uniós határőrök, szám szerint néhány százan, hogy a szíriai szuverenitást tiszteletben tartsák, fegyvertelenek lesznek, egyenruhát sem fognak viselni, de minden eszköz a rendelkezésükre fog állni az ellenőrzéshez - mondta a római kormány vezetője.

Szíria a közelmúltig elutasította azt, hogy az izraeli-Hezbollah tűzszünet betartatására hivatott ENSZ-erő, az UNIFIL erői a szíriai-libanoni határ körzetébe legyenek vezényelve, sőt erre az esetre a határ lezárásával fenyegetett.

Prodi, mint felfedte, a szíriai beleegyezésről tájékoztatta az Európai Bizottságot és az ENSZ főtitkárát. "Főbb európai partnereink nagy érdeklődéssel fogadták ezt a javaslatot" - tette hozzá a Bariban nyilatkozó olasz miniszterelnök, aki szerint a szíriai elnök arra is kötelezettséget vállalt, hogy országa ötszáz határőrt küld a libanoni határra az ott szolgálatot teljesítők mellé. Izrael azzal vádolja Szíriát, hogy Libanonnal közös határán át lehetővé teszi a fegyverszállítást a Dél-Libanonban működő síita Hezbollahnak.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?