Szaddám Huszein magából kikelve üvöltött a tárgyaláson

MTI
2006.09.12. 16:53

A vád tanúinak meghallgatásával folytatódott kedden Szaddám Huszein megbuktatott iraki diktátor pere. Szaddámot és hat vádlott-társát ügyészség azzal vádolja, hogy 180 ezer kurd halálát okozták az 1987 és 1988 között Észak-Irakban végrehajtott Anfal-hadművelet során.

Egy kurd tanú, Abdul Gafúr, akinek a faluját a volt diktátor csapatai lerombolták, a tárgyaláson elmondta, hogy anyját és húgait az észak-iraki Szulejmaníja közelében található Szejdar falutól 200 kilométerre lévő sivatagi tömegsírban találták meg, személyazonossági irataikkal együtt.

Szaddám védelmébe vette a kurd lázadók elleni hadjáratot, és azt kiáltotta, mielőtt a bíró kikapcsoltatta a mikrofonját: "Irak és a cionizmus ügynökei vagytok! Szétverjük a fejeteket!"

Szaddám dühösen kelt ki akkor is, amikor az egyik ügyvéd a pesmergákat - kurd harcosokat - a zsarnoksága ellen küzdő szabadságharcosoknak nevezte. "1961-től 2003-ig a lázadás lázadás volt. Mutasson nekem egy országot, ahol lázadás tört ki és nem vetették be a hadsereget" - mondta a volt iraki elnök.