Chirac nemzetközi konferenciát javasol Libanonról

MTI
2006.09.18. 11:35

Libanon újjáépítéséről szóló nemzetközi megajánlási konferencia összehívására tett javaslatot hétfőn Jacques Chirac francia köztársasági elnök, aki azt is szorgalmazta, hogy párbeszéddel rendeződjék az iráni atomkérdés, és a tárgyalásokon tegyen engedményeket mind a nemzetközi közösség, mind pedig Teherán. Az ENSZ közgyűlésére New Yorkba induló francia elnök az Europe 1 magánrádiónak adott interjúban arról beszélt, hogy fenntartások nélkül végre kell hajtani az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) határozatát a libanoni békefenntartásáról. Meggyőződését fejezte ki, hogy Izrael visszavonja csapatait Dél-Libanonból.

"Egy ország sem létezhet úgy, hogy területének egy része kikerül a kormány fennhatósága alól" - mondta Chirac, nyilvánvalóan a Hezbollah síita mozgalom dél-libanoni jelenlétére utalva. A francia elnök szerint párbeszéddel rendezhető az iráni atomprogram körüli vita. "Nem hiszek a párbeszéd nélküli megoldásban. (...) Nem vagyok pesszimista. Úgy gondolom, hogy Irán nagy nemzet, és párbeszéd révén megtalálhatjuk a megoldást" - hangoztatta Chirac, aki szerint a tárgyalások idejére mind a nemzetközi közösségnek, mind Iránnak engedményeket kell tennie.

A francai elnök szerint a Teheránnal tárgyaló "hatoknak" - az ENSZ BT öt állandó tagjának és Németországnak - fel kell hagynia az ENSZ-szankciókkal való fenyegetőzéssel, nem kell a BT elé terjesztenie az iráni atomkérdést, Iránnak pedig a tárgyalások idejére fel kel függesztenie az urándúsítást. Chirac azt javasolta, hogy mindkét fél határozza meg a párbeszéd menetrendjét. Jacques Chirac szerint el kell kerülni mindent, ami a népek és a vallások közötti feszültséget szíthatja. "Kerülendő az iszlám és a radikális iszlám összekeverése" - mondta a francia elnök, reagálva arra az újságírói kérdésre, amely a XVI. Benedek pápának az iszlámról tett kijelentései által kiváltott tiltakozásokra vonatkozott.