Viola
-5 °C
-2 °C

A Dnyeszter menti Köztársaság a függetlenségre szavazott

MTI
2006.09.18. 11:55

A választók elsöprő többsége a szakadár Dnyeszter menti Köztársaság függetlenségére és az Oroszországgal való egyesülésre szavazott a vasárnap rendezett népszavazáson, közölték a választási tisztviselők hétfőn. A választók 97,1 százaléka szavazott a régió 16 éve egyoldalúan kinyilvánított függetlenségének a megerősítésére és végső soron Oroszországhoz való csatlakozására, mondta Pjotr Deniszenko, a központi választási bizottságának elnöke.

Moldova és a Nyugat nem ismeri el a referendum jogszerűségét, mint ahogy a zömében orosz ajkú államalakulat függetlenségét sem ismerték el. Felszólították a Dnyeszter menti Köztársaságot, hogy térjen vissza a tárgyalásokhoz a területnek a Moldovai Köztársaság keretében ígért átfogó autonómiájáról.

A választókat a vasárnapi választáson arról is megkérdezték, hogy a függetlenséget feladva szeretnének-e újra Moldovához csatlakozni, erre a kérdésre a szavazók 94,6 százaléka válaszolt nemmel.

A moldovai erők és a szakadárok harcaiban 1992-ben 1400 ember vesztette életét. Moszkva nem adta sok jelét annak, hogy igényt tartana a körülbelül 550 ezer lakossággal rendelkező elszegényedett területre, amely nem határos Oroszországgal, de ahol a lakosság egyötöde orosz állampolgár.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!